Hoe ontstaan edelstenen? 
De drie meest voorkomende manieren waarop gesteenten en ook edelstenen ontstaan zijn
1. door afkoeling van lava, dat is heel heet en gesmolten gesteente wat uit vulkanen komt
2. door samenpersing van aardlagen onder de grond of op de zeebodem
3. door afzetting van lagen door wind, water en gletsjers. Gletsjers, dat zijn een soort ijsrivieren.In sommige gesteenten zitten edelstenen zoals diamanten en robijnen. Deze edelstenen worden in mijnen opgegraven uit de grond en uit het gesteente gehaald. Vervolgens worden ze gesneden en geslepen.

Waaruit bestaat een edelsteen?

Bijna alle stenen bestaan uit samengeklonterde mineralen. Een mineraal is een vaste stof die op de aarde voorkomt, zoals bijvoorbeeld bergkristal. Er zijn op aarde tot nu meer dan 3000 mineralen ontdekt. Uit honderd van die mineralen kunnen edelstenen ontstaan. De meeste edelstenen bestaan uit twee of drie mineralen. Een van de weinige edelstenen die uit één mineraal bestaat is bergkristal. 

Edelstenen herkennen

Als je wilt weten welke soort steen je voor je hebt, moet je op drie dingen letten:

•       Kleur:        Elke steen heeft z’n eigen opvallende kleur
•       Vorm:        Edelstenen zijn vaak opgebouwd in kristalvormen en die vormen zijn niet bij alle edelstenen hetzelfde
•       Hardheid: Elk mineraal heeft zijn eigen hardheid. Edelstenen zijn vaak heel diep in de aarde onder het gewicht van enorme steenlagen ontstaan. De mineraal deeltjes zitten dicht tegen elkaar aan geperst. Dat maakt edelstenen ook zo hard.